Οι Μετεωκρήτες είναι μια εθελοντική ομάδα ατόμων που ζει με τον καιρό. Οι Μετεωκρήτες ξεκίνησαν την δράση τους το 2012 ως μια παρέα ατόμων που συναθροίστηκαν στα κοινωνικά δίκτυα με συζητήσεις για τον καιρικά δρώμενα στο νησί της Κρήτης για να ικανοποιήσουν την επιθυμία τους για τον καιρό και την εκτίμηση του. Η ομάδα των Μετεωκρητών μεγάλωσε με το χρόνο και σήμερα έχουν τον χώρο τους στο κοινωνικό δίκτυο Facebook στην ομάδα με όνομα «ΜΕΤΕΩΚΡΗΤΕΣ» καθώς και μια ιστοσελίδα στο διαδίκτυο www.meteokrites.gr
Ας ξεκινήσουμε με την σκέψη όλων μας για το τι καιρός θα επικρατήσει αύριο ώστε να μπορέσουμε να προγραμματίσουμε τις δραστηριότητες μας. Ο καιρός είναι κάτι ζωντανό επομένως  οι συνθήκες διαφέρουν σημαντικά από το ένα μέρος του νησιού μας ως προς το άλλο. Το ιδιαίτερο μορφολογικό ανάγλυφο του νησιού μας καθώς και το μικρόκλιμα της κάθε περιοχής καθιστούν τα καιρικά φαινόμενα δύσκολα ως προς την πρόγνωση τους. Για να μπορέσουμε να αντλήσουμε πληροφορίες για το μικρόκλιμα της κάθε περιοχής χρειαζόμαστε μετεωρολογικούς σταθμούς μετάδοσης των δεδομένων. Έως την δεδομένη χρονική στιγμή είναι σαφές ότι οι μετρήσεις του καιρού παραμένουν λιγοστές. Οι Μετεωκρήτες προσπαθούν να αναπτύξουν με ιδίους πόρους ένα δίκτυο το όποιο θα  επιτρέπει στο ευρύ κοινό να έχουν πρόσβαση σε πραγματικό χρόνο live καιρικές συνθήκες στις περιοχές του νησιού της Κρήτης, όλο το εικοσιτετράωρο, 365 ημέρες το χρόνο. Έως σήμερα έχουμε ως Μετεωκρήτεςτοποθετήσει μετεωρολογικούς σταθμούς σε περιοχές του νησιού μας από τη μια άκρη στην άλλη και προσπαθούμε να εντάξουμε και στο δίκτυο μας μετεωρολογικούς σταθμούς που έχουν τοποθετηθεί από άλλους δημοσίους και ιδιωτικούς φορείς. Τους μετεωρολογικούς σταθμούς από το δίκτυο των Μετεωκρητών θα τους παρακολουθήσετε στην ιστοσελίδα http://www.meteokrites.gr/stations.php Οι Μετεωκρήτες καθημερινά δημιουργούν  μια εκτίμηση (τι καιρό θα κάνει )για τον καιρό  της επόμενη μέρα σε βραχυχρόνιο διάστημα (Πρωί, Μεσημέρι, Βραδύ) και μακροχρόνια για διάστημα τριών ήμερων και ομοίως για τις περιοχές που έχουν εγκατασταθεί οι μετεωρολογικοί σταθμοί τις οποίες εκτιμήσεις μπορείτε να βρείτε στο http://www.meteokrites.gr Δημιουργούν μια ιστοσελίδα για κάθε μετεωρολογικό σταθμό ώστε να υπάρχει η δυνατότητα προς τους χρήστες να γνωρίζουν τα μετεωρολογικά δεδομένα και μέσω γραφημάτων αλλά και το ιστορικό για προηγούμενες ήμερες, μήνες και έτη. Ενδεικτικά αναφέρουμε την ιστοσελίδα στην Αγία Βάρβαρα Μονοφατσίου στον νομό Ηρακλείου. http://agiavarvara.meteokrites.gr/.
Όπως αναφέραμε το μικρόκλιμα της κάθε περιοχής του νησιού μας είναι διαφορετικό αλλά αυτός είναι ο παράγοντας που κάνει το νησί της Κρήτης πανέμορφο και ως ιδανικό προορισμό για εκατομμύρια ανθρώπους ανά το κόσμο. Η καιρική ιδιαιτερότητα της κάθε γωνίας του νησιού μας είναι ευρέως γνωστή. Επομένως η ομάδα των Μετεωκρητων προσπαθεί με την εγκατάσταση IP δικτυακών καμερών να δώσει στο κοινό την εικόνα από την κάθε περιοχή. Σκοπός μας είναι η να αναδείξουμε το φυσικό κάλος των περιοχών του νησιού μας σε σχέση με το καιρικό φαινόμενο που εξελίσσεται σε αυτές τις περιοχές. Η Κρήτη είναι ένα νησί το όποιο μπορεί να αποτελέσει πόλο έλξης για τους επισκέπτες τόσο την καλοκαιρινή αλλά και τις άλλες περιόδους του έτους (χειμερινός τουριστικός προορισμός). Επομένως οι Μετεωκρήτες μέσα από την μετάδοση εικόνων αναδεικνύουν προορισμούς για το ευρύ κοινό και ενισχύουν την τουριστική προβολή του νησιού μας σε όλες τις περιόδους του έτους.
Οι Μετεωκρήτες θέλουν να αναπτύξουν το δίκτυο μετεωρολογικών σταθμών ώστε να μπορέσουν να έχουν μια καλύτερη και αξιόπιστη καιρική εκτίμηση για τον καιρό των διαφορετικών περιοχών του νησιού της Κρήτης. Επιπλέον προσπαθούν να δημιουργήσουν ένα υπολογιστικό μοντέλο πρόγνωσης καιρών για την περιοχή της Κρήτης. Η δημιουργία ενός δικτυού διαδικτύων καμερών είναι στα άμεσα σχεδία τους όπως και η ενημέρωση μέσα από το διαδίκτυο όλων των φορέων που χρειάζονται τα μετεωρολογικά δεδομένα. Ιδιαίτερα επαγγελματικές ομάδες όπως οι αγρότες, κτηνοτρόφοι και αλιείς είναι στην προτεραιότητα των Μετεωκρητών ως προς την ενημέρωση τους σε έκτακτες καιρικές καταστάσεις και αυτά τα δεδομένα βοηθούν στην αντιμετώπιση εκτάκτων καιρικών φαινομένων .
Όπως αναφέραμε η ομάδα των Μετεωκρητων προσπαθεί να επιτελέσει όλους αυτούς τους στόχους με ιδίους πόρους από τα άτομα που ζουν και αγαπάνε τον καιρό. Τα μελή της ομάδας αφιλοκερδώς αναλαμβάνουν την τοποθέτηση και την συντήρηση των μετεωρολογικών σταθμών και δικτυακών καμερών. Επιπλέον αναλαμβάνουν την συντήρηση και την σωστή τους λειτουργία. Το website της ομάδας των Μετεωκρητων http://www.meteokrites.gr συντηρείται και συνεχώς αναπτύσσεται από την αγάπη των μελών της ομάδας και την βοήθεια την οποία προσφέρουν. Είμαστε μια ζωντανή ομάδα η οποία λειτουργεί καθημερινά, έχει συνεχής ενημέρωση από όλες τις περιοχές του νησιού μας (Φωτογραφικό υλικό) αφού και ο καιρός συνεχώς μεταβάλλεται και δημιουργεί νέες καιρικές καταστάσεις.