Συνέχεια Ανάγνωσης

Χιονο-επισημάνσεις

Για το πρώτο μισό της νέας εβδομάδας οι προγνωστικές αβεβαιότητες έχουν περιοριστεί αρκετά. Έτσι, μπορούμε να πούμε με κάποια ασφάλεια ότι οι μεγαλύτερης διάρκειας και έντασης χιονοπτώσεις θα σημειωθούν κατά τόπους στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη. Πέρα από αυτό, τοπικές χιονοπτώσεις μικρότερης διάρκειας αναμένονται στη Δυτική Μακεδονία και σε ημιορεινές περιοχές της κεντρικής
Μακεδονίας, της Ηπείρου (κατά πάσα πιθανότητα σε αυτές συμπεριλαμβάνεται η Κόνιτσα), της Δ. Θεσσαλίας και ίσως της κεντρικής Στερεάς.

Αναφορικά με το δεύτερο μισό της εβδομάδας, υπάρχουν ακόμα αρκετές αβεβαιότητες για τη νέα ψυχρή εισβολή που θα καθορίσει με τον ένα ή τον άλλο τρόπο και τον καιρό των Χριστουγέννων. Όλα εξαρτώνται από την τελική κατεύθυνση που θα πάρει την Παρασκευή (22/12) ο πολικός αεροχείμαρρος στη Β-ΒΔ και κατ’ επέκταση στην κεντρική Ευρώπη. Η κατεύθυνση αυτή, που συνδέεται με την ισχυρή ΝΔ κυκλοφορία του Β. Ατλαντικού με μια διαδικασία που στη συνοπτική-δυναμική μετεωρολογία ονομάζεται κατάντη ανάπτυξη (downstream development), δεν είναι εύκολο να προβλεφτεί. Ακόμα και μια αρχική απόκλιση στη διεύθυνση του αεροχειμάρρου κατά 1 ή 2 μοίρες μπορεί να επιφέρει μεγάλες αλλαγές στη διάδοση του ατμοσφαιρικού βαροκλινικού κύματος μετά από λίγα εικοσιτετράωρα. Το σφάλμα, συνδεόμενο με τις αρχικές συνθήκες, ενυπάρχει στη διαδικασία από την αρχή υπό τη μορφή εμβρύου το οποίο προϊόντος του χρόνου μεγαλώνει και εντείνεται.

Αυτό που μπορούμε να πούμε σήμερα για την εξέλιξη του καιρού τις παραμονές των Χριστουγέννων είναι ότι κατά πάσα πιθανότητα νέα ψυχρή εισβολή θα υπάρξει. Το ποια καμπαναριά όμως θα χιονιστούν θα το δούμε στην πορεία.
Καλό υπόλοιπο Κυριακής, φίλοι μου.

Πηγή Ζιακόπουλος Δημήτριος
Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.